Een ‘intimiderend’ onderzoek naar bijstandsfraude onder Marokkaanse Rotterdammers zorgt voor onrust. GroenLinks eist uitleg: volgens deze partij is het verboden om alleen Marokkanen te controleren op buitenlands vermogen. Ook de PvdA heeft vragen over het onderzoek.
De emoties liepen hoog op in het Marokkaanse buurtcentrum Abu Rakrak in Rotterdam-Delfshaven, enkele dagen geleden. Verschillende Marokkaanse ouderen met een bijstandsuitkering bleken door de sociale dienst op ‘intimiderende wijze’ te zijn ondervraagd over hun bezittingen in Marokko, vooral over mogelijke huizen, zegt raadslid Nourdin el Ouali van GroenLinks (GL) tegen het AD/Rotterdams Dagblad.
Aan het eind van deze ‘ondervraging’ werden de veelal oudere Marokkaanse-Rotterdammers gevraagd om een machtiging te tekenen. Met deze machtiging kan de gemeente in Marokko onderzoek doen naar het vermogen van deze personen.
‘Niet fatsoenlijk’
‘De werkwijze is niet fatsoenlijk. Mensen krijgen een uitnodiging om te praten zonder dat duidelijk is waarover,’ zegt El Ouali. ‘Ze moeten hun Marokkaanse identiteitspapieren meenemen en die worden prompt gekopieerd. Komen man en vrouw gezamenlijk, dan worden ze apart ondervraagd. Tot slot worden ze onder druk gezet om te tekenen.’
De gemeente wil nog geen officiele reactie geven. Eerst nemen ze de tijd om de vragen van GroenLinks en PvdA te beantwoorden. ‘Wij kunnen hier nog niets over zeggen,’ aldus een voorlichter.
Duidelijk is dat buitenlands vermogen van mensen met een uitkering een gevoelig punt is. Dat is niet goed te controleren, terwijl een bijstandsgerechtigde niet meer dan rond de 10.000 euro mag bezitten.
Ook de PvdA-fractie heeft soortgelijke klachten ontvangen vanuit de Marokkaanse gemeenschap, stelt scheidend fractievoorzitter Richard Moti: ‘We zijn voor het bestrijden van bijstandsfraude, maar hebben onze vragen bij deze werkwijze. Het kan niet zo zijn dat mensen zich geïntimideerd voelen.’