Een 55-jarige man moet van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem 18 jaar de cel in voor het vergiftigen van zijn echtgenote Marian Heij (60) in Wageningen vorig jaar. De man heeft zijn echtgenote volgens justitie vermoord door het gif azide in haar eten en drinken te doen. Zij werd in het najaar van 2011 voor het eerst ziek en overleed uiteindelijk vorig jaar mei.

Het OM gelooft dat de Wageninger de azide in oktober 2011 en mei 2012 kreeg van een bevriende analiste uit het universitair ziekenhuis in Nijmegen, die dacht dat hij muizen ging bestrijden in Marokko.

Artsen dachten eerst dat Heij een auto-immuunziekte had. Haar familie vermoedde dat er gif in het spel was en meldde dat bij de behandelende artsen. Een zus en huishoudster werden ook onwel, van Beerenburg en een cracker bij Heij thuis. Een fles die ze vergeefs lieten onderzoeken door Hooghoudt, bleek bij later onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) azide te bevatten.

Terwijl Heij in Arnhem revalideerde, kreeg haar man de nieuwe azide. Twee dagen later overleed Heij en dacht ook het ziekenhuis direct aan vergiftiging. Dezelfde dag nog belde de verdachte de Nijmeegse analiste dat hij snel zijn koffer nodig had die op haar zolder stond, waar hij ook 150.000 euro cash van de echtelijke rekeningen bewaarde.

De 55-jarige Wageninger onderhield volgens het OM contacten met verscheidene vrouwen bij wie hij aanklopte voor geld en hulp. Zo hielp de Nijmeegse analiste hem ook mails aan vrouwen te schrijven. In Marokko had hij een geheime vriendin. Zijn vrouw gaf hem uit de verkoop van haar boekhandel 2 ton om schulden af te lossen. Hij had destijds aangedrongen op een snel huwelijk in gemeenschap van goederen.

De advocaat van de verdachte tapte uit een heel ander vaatje. Het OM trekt te snel conclusies over zijn cliënt, vindt hij. Er waren anderen die wellicht belang hadden bij de dood van Heij in verband met de erfenis, suggereerde hij. De verdachte ontkent dat hij geld kreeg van Heij en azide van de Nijmeegse vrouw. De dood van Marian Heij kan volgens de verdediging ook een medische fout zijn en deskundigen die dat hebben uitgesloten, zijn mogelijk ondeskundig.