Vandaag vieren de Amazigh activisten de dag van ”Acenyal Amazigh” / Amazigh vlag. De vlag die symbool staat voor eenheid tussen de volgende Afrikaanse landen: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mauritanië, Canarische eilanden, het westen van Egypte en de noordelijke delen van Niger, Mali en Burkina Faso.
De vlag werd in de jaren 70 ontworpen door Mohend Aarab, een Kabylische verzetsstrijder die tegen de Franse bezetter vocht. Na het verdrijven van de Fransen leed Mohend en de rest van de Imazighen in Algerije onder Pan Arabische regimes die de macht overnamen en de Imazighen discrimineerden. Mohend vluchtte als gevolg daarvan naar Frankrijk waar hij zich inzette voor het behoud van de Amazigh identiteit.
Door zijn activisme en onder druk van het Algerijnse regime, heeft Frankrijk in 1978 de Kabylier verzocht Frankrijk te verlaten. Sindsdien verbleef Mohend in Engeland, in 1997 keerde hij terug naar Kabylië. Niet lang hierna vertrok hij weer naar Groot-Brittannië nadat hij de ziekte van Parkinson kreeg. Op 1 januari 2002 overleed Mohend en werd begraven in het dorp Akadouj in de provincie Tizi Ouzou.
Naast het ontwerp van de Amazigh vlag liet Mohend verschillende boeken achter over de Algerijnse bevrijdingsoorlog en de Amazigh zaak.
In 1998 kwamen vertegenwoordigers van de Imazighen uit heel Tamazgha (Noord-Afrika) bij elkaar in Las Palmas, Canarische eilanden. De ”Agraw Amadlan Amazigh” / Congrès mondial Amazigh werd opgericht, met het doel de rechten van de Imazighen te verdedigen.
De Amazigh vlag werd toen unaniem gekozen als het symbool van het Noord-Afrikaanse volk.
De vlag bestaat uit vier kleuren en 1 letter:
Blauw: De kleur van de zee. Symboliseert de Middellandse Zeegebieden in het noorden. Vandaar dat de kleur bovenaan staat.
Groen: De kleur van de natuur. Symboliseert de bergketens (Atlas, Ahaggar, Nafusa, etc). Deze bergketens bevinden zich tussen de kust en de Sahara, daarom bevindt de kleur zich in het midden van de vlag.
Geel: De kleur van het zand. Symboliseert de Sahara waar de Tamasheq/ Toeareg Imazighen leven. De Sahara bevindt zich in het zuiden van Tamazgha, daarom staat de kleur onderaan.
Het symbool in het midden van de vlag is de letter Z in het Amazigh alfabet Tifinagh. De letter symboliseert de Amazigh, de vrije mens. De letter verbindt alle drie kleuren die de verschillende Amazigh gebieden symboliseert, wat de eenheid van Noord Afrika benadrukt. De kleur rood symboliseert het leven (bloed dat stroomt door de aderen) en het verzet (bloed dat vloeit voor de vrijheid en het vaderland).
Sinds 1998 verspreidde de vlag zich snel over geheel Noord Afrika en Europa. De vlag was te zien bij de bevrijdingsoorlog van de Imazighen in Azawad (Noord Mali) en bij verzetsgroepen in Nafusa en het zuiden van Libië. De vlag wordt gehesen bij voetbalwedstrijden, feesten, culturele evenementen en demonstraties in zowel Noord Afrika als Europa.
Omdat de vlag de identiteit van de Imazighen versterkt wordt het aangevallen door pan-Arabisten die streven naar dominantie in Noord Afrika en de vernietiging van de Amazigh identiteit van deze landen.