Ze zijn inmiddels allemaal bejaard. De eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. 50 jaar geleden kwamen ze naar Nederland om tijdelijk mee te werken aan de wederopbouw van ons land. Ze werden gedreven door een beter economisch perspectief en door het avontuur wat Europa volgens hen kon bieden. In de provincie Limburg vestigden zich destijds honderden Marokkanen. In Midden en Noord-Limburg werkten ze veelal in de metaal- en kleiwaren industrie en in Zuid-Limburg trokken ze de mijnen in. De gastarbeiders bleven langer dan gepland. Hun vriendinnen en vrouwen kwamen over, ze kregen kinderen en kleinkinderen die in Nederland opgroeiden. Teruggaan naar Marokko werd een sociaal dilemma. De gasten werden blijvers.
Documentairemaker Marijn Poels werkt momenteel aan een vijftig minuten durende
documentaire over de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. De generatie die zich destijds in Limburg vestigde. “Het zijn mooie verhalen van destijds, die mogen niet vergeten worden”, aldus de filmmaker.
Ook in Limburg zal Poels met camera te gast zijn bij de Marokkaanse gemeenschappen in Tegelen en Panningen. Veel van hen werkten in de inmiddels vergane kleiwaren fabrieken van Reuver. Hoe beleefden zij destijds de overstap van de zanderige Sahara naar een leven aan de groene kronkels van de Maas?
Hoe was het voor deze generatie om te werken en leven tussen de twee compleet verschillende culturen? Poels gaat mee met hun gebed, de vijf zuilen van de islam, onderzoekt, gaat in gesprek en documenteert de Marokkaanse samenlevingen.
De vijftig minuten durende documentaire zal in het najaar binnen Limburg op diverse plekken in première gaan en naderhand op L1 TV worden uitgezonden.
Foto: Lakbahr Maazouzi thuis in zijn woning in gesprek met
filmmaker Poels (Foto: Janpath)