Marokko heeft acht buitenlanders, onder wie ook een Belg, uitgewezen omdat ze de orde verstoorden. Ze protesteerden tegen de opsluiting van dertien actievoerders die in 2013 veroordeeld werden na zware rellen met de politie en eisen dat ze een nieuw proces krijgen.



De acht, advocaten die deel uitmaken van een internationaal collectief dat al eerder actie voerde, werden gisteren uit het land gezet. Ze protesteerden tegen de opsluiting van de gevangenen van Gdeim Izik.

Dertien Marokkanen werden in 2013 tot 25 jaar cel veroordeeld voor hun aandeel in de rellen van 2010 in de Westelijke Sahara. Uit protest tegen hun levensomstandigheden zette een groep Noord-Afrikanen een kamp op in Gdeim Izik, op 12 kilometer ten oosten van Laayoune. Na een paar weken was het aantal aangegroeid tot 3.000 tenten en 15.000 mensen. Hun eisen waren uitsluitend sociaal-economische (wonen, banen in de openbare dienst, gezondheidszorg). In oktober 2014 probeerde de politie het kamp op te breken. Er braken rellen uit waarbij een14-jarige jongen werd gedood door de politie. Daarop braken zware onlusten uit.

Dertien verdachten die als aanstokers werden beschouwd, werden opgepakt en veroordeeld tot zware straffen. Protesten, onder meer door het internationaal collectief van advocaten, leverde tot nu toe niets op.

Een van de juristen is Eric David, die aan de ULB het Centrum voor Internationaal Recht leidt.

“We waren in Marokko om de autoriteiten te vragen de mensenrechten te respecteren bij veroordelingen van Sahrawi’s, het volk dat in de betwiste Westelijke Sahara woont”, zegt David. “We gingen de advocaten ontmoeten van Sahrawi’s die veroordeeld zijn tot lange gevangenisstraffen omdat ze betoogd hebben tegen de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara.”

De groep werd woensdag ontvangen door de Belgische ambassade in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. “Een uur later zijn agenten naar ons hotel gekomen”, zegt David. “Ze hebben onze paspoorten en telefoons afgenomen en ons opgepakt. We zijn het land uitgezet en zijn donderdag rond 14 uur in Parijs geland.”

De professor zegt woensdagavond contact gehad te hebben met de Belgische consul. Die zou hem uitgelegd hebben dat “de Westelijke Sahara een soort van rode lijn is voor Marokko”.

De groep werd het land uitgezet omdat het doel van hun komst was “chaos te veroorzaken en de binnenlandse veiligheid te verstoren”, aldus een verklaring van de prefectuur van Rabat die de juristen online vonden. “Rechten doen naleven is dus chaos veroorzaken. Dat is toch waanzinnig.”

Michael Mareel, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, bevestigt dat de groep werd uitgewezen. “We vragen nu uitleg aan de Marokkaanse autoriteiten, maar hebben momenteel nog niet meer informatie.”

nieuwsblad