Adra Ghedu

Afgelopen week kwam de Marokkaanse regering bij elkaar om de militaire ontwikkelingen in de Westelijke Sahara te bespreken. Het Polisario Front zou de bufferzone tussen Marokko en de Westelijke Sahara hebben betreden, hierop heeft Marokko zijn troepenmacht in het gebied versterkt volgens de Marokkaanse staatstelevisie die verder meldt dat Marokko militaire ingrijpen in de Sahara niet uitsluit.

Soms zijn de zaken anders dan ze lijken. Het Polisario Front heeft geen belang dat het escaleert in het gebied want het Front heeft diplomatieke winst geboekt, vooral na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 1 maart 2018 dat oordeelde dat de visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko niet van toepassing kan zijn op de wateren van de Westelijke Sahara en de veiling van het in Zuid-Afrika in beslag genomen lading fosfaat van een Marokkaanse bedrijf, deze fosfaat is gewonnen in de Westelijke Sahara. (Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde in 1975 dat de Westelijke Sahara gedekoloniseerd diende te worden).

Marokko kan de volksmobilisatie voor een gewapend conflict goed gebruiken, want het politiek systeem in Marokko kampt met enorme problemen. Zeven jaar na de protesten van de 20 februari-beweging en na anderhalf jaar van vreedzame protesten in de Rif en elders in Marokko heeft de Marokkaanse regering nog geen serieuze oplossingen voor deze sociale problemen in het vooruitzicht.

De tijd dat de gevangen van de Rif-protestbeweging veroordeeld zullen worden nadert dus het is gunstig voor het regime als iedereen naar de Westelijke Sahara kijkt in plaats van naar de Rif.

De oorsprong van het Westelijke Sahara conflict ligt in de machtsstrijd van de voormalige heerser van Marokko, Koning Hassan II. Nadat hij twee militaire coups heeft overleefd en de politieke macht niet wil delen met de politieke partijen, annexeerde hij op 6 november 1975 de Westelijke Sahara en hiermee heeft hij voor zijn leger een eigen oorlog gecreëerd en tegelijkertijd de publieke opinie bezig gehouden met dit conflict en tot slot de politici buitenspel heeft gezet.