De Marokkaanse autoriteiten zetten betaalde commentatoren aan het werk om de publieke opinie op het internet en social media te beïnvloeden. Volgens een oplangs verschenen rapport van de Freedom House hoort het land bij een 30-tal landen dat dit soort praktijken toepast.
Het maakt daarbij gebruik van trollen, bots, fake news met als doel overspoelen van het net en social media met ‘positief’ nieuws over het regime, verbergen en manipuleren van de werkelijkheid en het aanvallen en zwartmaken van andersdenkenden, journalisten en media.
Het jaarlijkse rapport ‘Freedom on the net’ maakt tevens melding van de geografische (lees: regionale) blokkades en restricties met betrekking tot toegang tot het internet of mogelijkheid tot het maken van live streams. Over het algemeen zijn etnische of religieuze groepen de dupe van de schendingen van internetvrijheid.
Cyberaanvallen, manipulaties en propaganda zijn gebruikt voor politieke doeleinden. In 18 landen heeft dit tevens invloed gehad op de uitslag van verkiezingen.
China blijft het land met de meeste schendingen, gevolgd door Syrië en Ethiopië.