Steeds meer Marokkaanse meiden met problemen kloppen aan bij Back UP dat hulp biedt aan dak- en thuisloze jongeren. Een aantal jaren geleden waren het nog maar enkelen, tegenwoordig zijn het er tientallen, aldus teamleider Hassan Slassi van Back UP.
Back UP helpt dak- en thuisloze jongeren van tussen de 18 en 25 jaar om hun leven weer op de rails te krijgen, legt Slassi uit. “Vaak hebben de jongeren meerdere problemen. Ze zijn niet alleen dak- of thuisloos maar hebben ook schulden en psychische problemen. Onze trajectmanagers pakken samen met de jongeren de problemen aan en leggen contacten met de verschillende instanties.” De twaalf trajectmanagers van Back UP begeleiden tussen de 350 en 400 jongeren per jaar. Het meest lastige daarbij is het vinden van huisvesting voor de jongeren, vertelt Slassi.
De laatste jaren ziet Slassi dat steeds meer Marokkaanse meiden een beroep doen op Back UP. “Enkele jaren geleden waren het nog maar enkelen per jaar, nu kloppen tientallen Marokkaanse meiden bij ons aan voor hulp. Mogelijk komt het doordat een aantal Marokkaanse meiden goede ervaringen met ons hebben en dat doorvertellen aan de andere meiden. Maar misschien komen ook steeds meer Marokkaanse meiden in de problemen. Je ziet dat deze groep steeds meer wil in onze consumptiemaatschappij en daardoor in de financiële problemen komt. Ook merk je dat de kloof tussen het thuisfront en de straat steeds groter wordt waardoor de meiden op een gegeven moment in een niemandsland terecht komen.”
Een verschil met de Nederlandse meiden is dat je bij Marokkaanse meiden aan de buitenkant minder ziet dat ze in de problemen zitten, aldus Slassi. “Ze lopen er mooi gekleed en verzorgd bij en zo op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand te zijn. Totdat je met ze gaat praten en hun dossier leest. Dan blijken er problemen thuis, schulden en verkeerde vrienden.”
‘Alleen met mijn moeder heb ik nog contact’
Bouchra (fictieve naam) is 18 jaar en zit nog op school. Vier maanden geleden kwam ze in de crisisopvang terecht omdat het thuis niet meer ging. “Ik had een meningsverschil met mijn vader”, zegt ze voorzichtig.
Haar vader ziet ze inmiddels niet meer en ze heeft ook geen contact meer met haar broers en zussen. “Alleen met mijn moeder heb ik nog contact. Ik bel haar regelmatig en af en toe spreken we met elkaar af.”
Bij de crisisopvang hebben ze Bouchra geadviseerd om zich te melden bij Back UP. Ze heeft een vaste begeleider waar ze twee keer per week contact mee heeft. “Hij helpt me bijvoorbeeld met brieven die ik niet begrijp.”
Haar begeleider heeft ook het intakegesprek met pension Singelzicht geregeld waar ze nu woont. Singelzicht biedt onderdak en begeleiding aan dak- en thuisloze jongeren. Het gaat nu wel weer goed, aldus Bouchra. “Ik wil nu samen met een andere bewoner van Singelzicht naar een BOLwoning (Begeleiding Op Locatie). Dat is wat rustiger want bij Singelzicht zit iedereen op elkaars lip.”
(deStadUtrecht.nl – Mario Gibbels)