Evrim Yildirim
Toen de Arabische revolutie uitbrak in 2011, reageerde de Marokkaanse koning Mohammed VI op de onrusten met diepgaande politieke hervormingen. De Marokkaanse grondwet werd hervormd en in 2012 weden democratische parlementaire verkiezingen gehouden. Toen een islamitische partij de verkiezingen won, werd de partij gevraagd om een nieuwe kabinet te vormen.
Marokko werd door het westen gezien als een voorbeeld voor andere Arabische monarchieën, zoals Jordanië en de Golfstaten.
Desalniettemin heeft Koning Mohammed, als staatshoofd en religieus leider, de controle over de rechterlijke macht en het leger.
Terwijl Egypte na de militaire coup tegen Morsi terugkeert naar autocratie, neigt ook de Marokkaanse koning terug naar oude autocratische trekjes.
De belangrijkste reden hiervan is de arrestatie en beschuldiging van terrorisme aan het adres van een van de belangrijkste Marokkaanse journalisten, die bekend staat als een criticus van Koning Mohammed VI.
De journalist, Ali Anouzla werd op 17 september in zijn woonplaats Rabat gearresteerd, na dat hij op zijn website een link publiceerde die verwees naar een artikel op de website van de Spaanse krant El Pais, die zijn beurt weer een link had naar een video.
De video betrof al-Qaide propaganda die de Marokkaanse koningshuis aanviel op haar vermeende machtsmisbruik en corruptie.
Anouzla die bekend staat voor zijn liberale ideeën kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal 6 jaar voor het “aanzetten tot” en “materiële steun” voor terrorisme’’.
De Marokkaanse autoriteiten weten heel goed dat Anouzla geen vriend is van al-Qaida, maar een journalist die al jaren de grenzen van vrij meningsuiting zoekt.
Zo ook dit jaar, toen Anouzla de koning bekritiseerde op het vrijlaten van een Spaanse pedofiel die veroordeeld was voor verkrachting van kinderen. De vrijlating van de pedofiel zorgde voor veel opschudding en tot ongekende demonstraties tegen de monarchie.
De koning kan denken dat de politieke hervormingen kunnen worden teruggedraaid en dat de revolutie van 2011 tot het verleden behoort.
Ook koning Mohammed VI kan de veranderingen in de samenleving niet vermijden, alleen heersers zijn gedoemd, tenzij een overgang naar democratie kan worden gemaakt.
Als de koning zijn geloofwaardigheid als hervormer wil behouden zal hij journalisten zoals Anouzla moeten tolereren en vrijlaten.