In Nederlands eerste homovriendelijke kerk, de Oude Lutherse kerk in Amsterdam, ging gister de film ‘De beslissing’ in première. De Nederlandstalige film met Marokkaanse Nederlandse acteurs gaat over keuzes maken in het landschap van de seksuele diversiteit. In de overvolle kerk werd de film enthousiast ontvangen door een erg gemêleerd publiek. Na de film werd een debat over homoseksualiteit in de Marokkaanse gemeenschap door de directeur van Human Right Watch Boris Dittrisch geleid.
Acteer revolte
In het nagesprek gaf de regisseur Wahid Sanouji aan de film gemaakt te hebben om de dialoog over homo intolerantie te bevorderen. Ook gaf hij aan veel moeite gehad te hebben om bereidwillige acteurs te vinden voor de film. Veel durfden niet mee te werken omdat ze liever niet met homoseksualiteit geassocieerd wilden worden. Op een vraag uit het publiek of hij de rol aangedurfd zou hebben als er ook een zoen-scene in zat antwoordde de hoofdpersoon Hassan Slaby in de film dat het voor hem als acteur en persoon al als een revolte was om te doen.
Intolerantie en Riffijnse conservatieven
De film en de avond werden ingeleid door Boris Dittrisch die inging op de mensenrechten situatie van homoseksuele gemeenschappen in de wereld en in het bijzonder in Marokko. Dittrisch sprak hierover met 2 homoactivisten die op uitnodiging van de gemeente Amsterdam in Nederland zijn. In het gesprek passeerde de strafbaarstelling van homoseksualiteit in Marokko de revue en de acceptatie van homoseksualiteit in Marokko. De 2 activisten benadrukten tijdens het gesprek het belang van de rol van het gezin en educatie in het streven naar homotolerantie. 1 van de activisten wist tijdens het gesprek nog wel te melden dat veel homo intolerantie in Nederland ligt aan de achtergrond van de Marokkaanse Nederlanders. Doordat zij uit de Rif komen zouden ze conservatiever zijn dan de rest van de Marokkanen.
Ziek maar wel naar de hel
Na een muzikaal intermezzo door Khadija Massaoudi werd de avond voortgezet met initiatiefnemers en opvarenden van de Marokkaanse homoboot. Een opvarende antwoordde op een vraag van Dittrisch dat ze verwacht dat de reacties op haar meevaren zullen varianeren van ‘dat zijn zieke mensen die gaan naar de hel’’ tot ‘wat knap’.
Amazightimes interviewde aan het eind van de avond de 2 homoactivisten Rayan en Abdelouahed. Dit interview zal later gepubliceerd worden.