Vandaag worden op drie locaties die belangrijk zijn in de migratiegeschiedenis van de Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout drie kunstwerken onthuld. “Omdat we fier zijn op onze inwoners”, zegt districtsvoorzitter Stephanie Van Houtven.
“Migratie speelt in de geschiedenis van Borgerhout een belangrijke rol. Na de influx van sterke Kempenzonen voor de bouw van de vestingen in de 19de eeuw, hebben in de jaren 60 vele Marokkaanse gastarbeiders hun intrek genomen in ons district”, zegt Stephanie Van Houtven. “Om te tonen dat we fier zijn op dit stukje geschiedenis hebben we een oproep gelanceerd aan kunstenaars om een ontwerp te maken voor kunstwerken die we permanent in het straatbeeld willen aanbrengen.” De inzendingen zijn door organisaties El Amal en El Ahzaar, de bezoekers van bib Vredegerecht, jeugdwerking Kras, de cultuurraad en een jury kritisch bekeken.
“Zeefdrukkunstenaar Jelle Kindt heeft de absolute voorkeur gekregen”, zegt cultuurantenne Inne Peeters. “Zijn drie ontwerpen, digitaal ingekleurde potloodtekeningen die op transparant plexiglas zijn gezeefdrukt, tonen een stoet. Die stoet symboliseert de reis die de Marokkaanse migranten vijftig jaar geleden maakten.
Een eerste deel van de stoet is aangebracht aan de gevel van het pand op de Turnhoutsebaan 230. “Vroeger was dit Melodia, het muziekwinkeltje van Viera Sagers”, zegt Inne Peeters. “Zij verkocht de eerste Marokkaanse platen in Antwerpen en was zeer gekend en geliefd in de Marokkaanse gemeenschap.”
Een tweede locatie is in de Zonstraat, waar op 10 augustus 1972 in het voormalige postgebouw de eerste Borgerhoutse moskee is geopend. Eerder was de moskee tijdelijk ondergebracht in de achterliggende parochiezaal, waar nu basisschool De Reuzenpoort is gevestigd. Een laatste locatie is in de Generaal Eisenhowerlei, waar tegenwoordig jeugdwerking Kras is gehuisvest. De drie kunstwerken worden vandaag feestelijk onthuld met onder meer optredens van Firqat Tabassam, Sadig Shiakh Eldin Gibril en Samira Saleh.