Wat doe je als je geen eigen leven hebt? Dan probeer je dat van een ander kapot te maken. Er is de laatste tijd een tendens ontstaan om foto’s van Marokkaanse meisjes en vrouwen op het internet te zetten. Ze lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten: pagina’s die als doel hebben vooral Marokkaanse meisjes aan de schandpaal te nagelen, omdat ze zich, volgens de makers, te sexy kleden, naaktfoto’s op internet gooien of hun lichaam verkopen. Het is beangstigend om te zien hoeveel likes dit soort pagina’s krijgen. Hoe komt dit toch zo? Is het de kick? Of is het een gevolg van de enorme sociale druk vanuit de Marokkaanse gemeenschap? Als dat zo is, waarom bestaan er dan geen pagina’s met foto’s van criminele jongens die bankpasjes van oude vrouwtjes stelen en duidelijk te zien zijn wanneer ze andermans geld pinnen? Waarom worden die niet te schande gezet door de eigen omgeving?Dubbele moraal? Maar het gaat niet alleen om het plaatsen van sexueel getinte plaatjes. Het gaat om het oordeel wat er aan vastgeplakt wordt. Zo kan bijvoorbeeld een profielfoto van een meisje al snel worden veroordeeld omdat ze toevallig make up op heeft.
Gelukkig zijn er genoeg mensen die dit onacceptabel vinden en actie hebben ondernomen. Yuba Zalen loopt zich al een tijd te ergeren aan het te schande zetten van Marokkaanse meisjes op internet. Hij opende de facebookpagina ‘Meldpunt Marokkaanse schandpalen ’ en riep hier mensen op om massaal deze pagina’s te rapporteren bij facebook. In een mum van tijd kreeg deze pagina honderden sympathisanten en de vele steunbetuigingen die het meldpunt dagelijks krijgt, is hartverwarmend. Een aantal van de ranzige pagina’s zijn inmiddels al verwijderd. Voornamelijk dankzij de vele rapporten die de afgelopen dagen zijn afgegeven aan het adres van facebook. Maar op verschillende andere sites worden nog altijd foto’s geplaatst van Marokkaanse meisjes in compromitterende houdingen.
Deze week werd de facebookpagina ‘Marokkaanse Hoeren’ uit de lucht gehaald. Op een filmpje was te zien hoe een meisje met hoofddoek op een muurtje voor het gebouw van Rijkswaterstaat een jongen zoent. De beelden, die expliciet op het stel inzoomen, zijn met een mobiele telefoon opgenomen vanaf een computerscherm. Een bewaker heeft waarschijnlijk in de meldkamer met zijn privételefoon opnamen gemaakt van het beeldscherm. Rijkswaterstaat gaat onderzoeken hoe het mogelijk is dat beelden van zijn bewakingscamera op internet zijn verschenen. Er is inmiddels aangifte gedaan wegens smaad en laster en een politieonderzoek loopt. Zalen: “Het gebeurt over het algemeen niet uit moreel bezwaar tegen het gedrag van die meisjes. Jongens geilen of kicken erop om zo’n meisje zwart te maken,” zegt Zalen, die ook seksuele voorlichting geeft aan jonge allochtonen.”Het plaatsen van dergelijke filmpjes of foto’s heeft soms verstrekkende gevolgen. Meisjes doen soms zelfmoordpogingen als ze zo te kijk zijn gezet.”
Dat Zalen nog gelijk zou krijgen, wist hij niet van te voren. Nog geen dag na zijn uitspraken in het AD, is ons het trieste bericht ter ore gekomen dat een meisje een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Het meisje was te zien op een facebookpagina. En dit is één geval waar we het bestaan van weten. Wie weet hoeveel andere, ook in het verleden, zelfmoordpogingen zijn geweest waar we geen weet van hebben? Mensen hebben geen besef van wat ze een ander kunnen aanrichten. Natuurlijk moet je zelf oppassen met wat je tegenwoordig op het internet gooit. Alles wat je eenmaal op het web zet, zal er voor eeuwig blijven staan. Maar daar gaat het hier even niet over. Het gaat hier om praktijken die gewoonweg bij de wet verboden zijn. Wat mij opvalt, zijn de reacties en discussies met opmerkingen als “eigen schuld, dikke bult”. Het zal je eigen zusje maar wezen…
Momenteel is er in Nederland ook aandacht van de media voor deze praktijken. Zo hebben er al artikelen gestaan in de Spits, het Algemeen Dagblad en heeft Yuba Zalen in de radiostudio gezeten van Dichtbij Nederland. Ook de politiek begint zich te roeren. Gisteravond was Yuba, samen met Tweede Kamerlid Achmed Marcouch, te zien in het populaire TV programma RTL Late Night. Marcouch heeft al vragen gesteld aan de minister van justitie om te onderzoeken of de werknemer van Rijkswaterstaat vervolgd kan worden.
De discussie moet ook in de gemeenschap zelf worden gevoerd. Ik hoor u al denken: “maar daar is de gemeenschap misschien nog niet klaar voor.” Als dat zo blijkt, dan is dit gebeuren wellicht een mooie aanleiding om gevoelige kwesties wel bespreekbaar te maken en de taboes te doorbreken. Het gaat hier om de toekomst van de jeugd. Sterker: het gaat hier om mensenlevens. En ondertussen blijven we massaal rapporteren.