Is Abu Ubaida al-Maghribi zelf ook vermoord door ISIS?

0

In diverse Nederlandse media wordt deze week de naam Abu Ubaida genoemd. Deze Nederlander zou het hoofd van de gevangenis in Aleppo zijn waar de Amerikaanse journalist James Foley werd gehouden. Ook in Marokkaanse media wordt deze naam genoemd, maar om een andere reden. Hij zou zelf uitgeschakeld te zijn door ISIS. Dit omdat hij betrokken zou zijn bij het lekken van gevoelige informatie naar de Britse geheime diensten.

Het lijkt erop dat dat het om dezelfde persoon gaat. Volgens de vader van Jejoen Bontinck (19), een ex-syrieganger uit Antwerpen, leidde Abu Ubaida al-Maghribi als veiligheidschef Foley’s gevangenis in de buurt van Aleppo. Bontinck werd daar opgesloten voor een tijdje samen met Foley. De ware identiteit van Abu Ubaida al-Maghribi is niet bekend, maar het staat vast dat het om een Marokkaan gaat, vandaar de achternaam al-Maghribi.

Gelek naar geheime diensten
In Marokkaanse media waaronder Rue20.com duikt dezelfde naam ook op. Zij melden dat deze Abu Ubaida al-Maghribi is geëxecuteerd vanwege het doorspelen van inlichtingen naar de Britse geheime diensten. De Jordaanse nieuwssite al-Kawn publiceerde ook dit verhaal met de afbeelding van een dood lichaam, zonder dat expliciet te vermelden dat het de vermoorde Abu Ubaida al-Maghribi. Het is niet zeker dat de twee Abu Ubaida’s een en dezelfde persoon zijn. Opmerkelijk is wel dat deze executie werd uitgevoerd kort nadat de video van Foley’s onthoofding op internet werd gezet. Daarnaast komen de functies (hoofd gevangenis/veiligheid) en de plaats (Aleppo) overeen. Het is inmiddels ook bekend dat ISIS jihadisten, die Foley en andere westerse gijzelaars onder hun hoede hebben, zelf mochten onderhandelen met westerse overheden.

Comments

comments

Share