Door:Fateha

In het licht van de revolutie van de Noord-Afrikaanse landen was er op 09-09-2011, in Plantagedoklaan 8-12, Amsterdam een debat over media, democratie, radicalisering en waardigheid.
Deze bijeenkomst was georganiseerd door CAA, werkgroep Libië en Werkgroep Autonome Noord-Afrikaanse Vrouwen Amsterdam (WANAVA).

Onze speciale gast was Fathi Benkhlifa, hij is adviseur van de overgangsregering in Libië en woonachtig in Nederland als dissident. Dhr. Fathi Benkhklifa sprak in zijn taal Tamazight en Engels over de ervaringen die hij in Libië had ervaren en ook wat ie meegemaakt had in Noord Marokko. Hij vertelde erbij toen Kadafi de leiding had mochten ze niet in openbaar hun eigentaal Tamazight spreken dat was de strengste verboden. Ze konden niet spreken en ook niet zingen of les krijgen op school in hun taal Tamazight (berbers) wat ze van huis hadden gekregen. Naar veel verzet en de demonstratie die door de burgers hadden gehouden. Is uit eindelijk Kadafi spoorloos verdwenen. Dhr Khalifa wil nu dat er verkiezingen komen en dan samen in hand met de volk Imazighan (Berbers mensen) een nieuwe leiding gaan kiezen om de land democratie en dat ze vrijheid hebben om hun taal Tamazight in het openbaar kunnen spreken.

Nadat de spreker Benkhlifa z´n woord had gedaan. Konden de mensen vragen stellen zowel in Nederlands als Tamazight en Engels om zo te zorgen dat iedereen het kon volgen.
Na de Libië spreker Benkhlifa volgde de spreker Asis Aynan die als de Nederlandse publicist op kwam die een reflectie gaf op de rol van de Nederlandse media in relatie tot de revolutie. Asis Aynan is verder een Nederlands columnist / publicist die verteld over hoe de Nederlandse media de revolutie belicht hebben. Was een zeer interessante informatie die hij vertelde van de feiten van de gebeurtenissen van bepaalde personen die een boek schreven of over personen die de vorige revolutie hadden meegemaakt.
Toen Asis Aynan klaar was werd er een tijd beschikbaar gesteld waar er gediscussieerd was over de Revolutie van en toen in Libië en Noord Afrika .

Helaas was journalist Labib Fahmi er niet bij zoals gepland, wegens omdat ie plotseling de stad uit moest voor z´n werk. Hij is een belangrijke speler in het tot stand komen van de revolutie van het eerste uur als verslaggever van de revolutie voor Al Jazeera. Maar door telefonische contact kon hij toch zijn woord doen en de publiek kon hem vragen stellen en die beantwoorde hij.

Op het moment dat de verbinding was verbroken was er een pauze waar de publiek verder kon discussiëren en een drankje konden nemen om beetje bij te komen van de vele informatie die aan de orde kwam.
Na de pauze kreeg de publiek een spontane vraag wat deed bij jou deze bijenkomst. Er werd bij de publiek geroepen de dichtbijheid de warmtegevoel van de mensen die allemaal een democratisch land willen hebben. En je voelt steun van het gevoel gelukkig ik ben niet alleen die zo denkt en je ervaart de denkwijze van anderen.
Daarna werd de avond afgesloten met een geweldige poëzie van dhr. Abarran, waar 1 van zijn poëzie was over de strijder in de riffinse gebied Abdelkrim Khatabi.

En voor de ontspanning waren er 2 geweldige zanger Libiëe zanger Ali Aftis en de Rifijnse zanger CHukri. Ze zongen allebei over de revolutie. Was echt mooi gezongen en je kon lekker om de muziek swingen.
Zo werd de avond educatief en ontspannend afgelopen.