Zaterdag 18 januari 2014 kende het Theater Zuidplein in Rotterdam een gedenkwaardige herdenking van de Amazigh Nieuwjaar 2964. In het bijzijn van de burgemeester Aboutaleb vierden de Imazighen van de Lage Landen als nooit tevoren hun Nieuwjaar. Het werd een dag die alle aanwezigen lang zal heugen.
Perfect storm
Op het programma stonden twee publiekstrekkers voor de viering. De Utrechtse band Imtlaa, die zonder meer enige populariteit geniet bij de Marokkaanse Nederlanders en de Riffijnse diva Milouda. Zij wist vooral veel vrouwen, jongeren en zelfs oma’s naar het theater te trekken. Met een dergelijke programmering is het bijna garantie voor succes, maar voor een overdonderende succes als deze heb je gewoonweg veel meer factoren nodig. Honger naar eigen zijn en goede organisatie hebben geleid tot de vorming van the perfect storm.
Identiteit van zelfmiskenning
Wat voor veel Imazighen decennialang diep gekoesterde wens was, lijkt na deze dag definitief het punt van not-return te hebben gepasseerd. Heel lang was het voor de Imazighen in hun thuislanden verboden zichzelf te zijn. Lang vervlogen ideologieën waren voornamelijk de oorzaak hiervan; zo werd schaamte voor zichzelf zowaar een cultuur en zelfmiskenning is tot identiteit verworden. Een onderdrukking die lang geen stand kan houden. In het thuisland zijn de Imazighen hard op weg definitief te breken met deze brute ‘traditie’. Bij deze nieuwjaarsviering in Rotterdam werd op een collectieve en beschaafde wijze afscheid genomen van deze tijdperk en is feestelijke een nieuwe ingeluid; een tijdperk waarin de vrije mensen met opgeheven hoofd zichzelf Imazighen noemen.
Verkiezingsretoriek?
De politiek in Nederland, voor alsnog op lokaal niveau, voelde deze roep heel goed aan. Voor de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, zelf een Amazigh, stond in zijn openingsrede tijdens dit festival het thema identiteit centraal. Hij verwees geheel, in de minuten dat hij aan het woord was, op ‘het belang van eigen identiteit en de beleving ervan van de mensen. Het is ontzettend belangrijk om te weten wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naar toe gaat… Als je een route wilt uitstippelen ergens naar toe, dan is het handig om te weten waar je staat.’ Vatte hij heel wijs het belang van identiteit voor een mens samen. De ‘identiteitsverwaarlozing’ zoals hij dat noemde, had volgens hem ‘minderwaardigheidscomplex tot gevolg en dat heeft weer een negatieve weerslag op de eigen ontwikkeling.’ Gek genoeg werden soortgelijke woorden ook door Ahmed Markouch gebruikt tijdens de viering van het Amazigh Nieuwjaar vorige week in Den Haag. Toeval of niet, daar maalt menig Amazigh niet om. Er heerst bij de Imazighen eerder een sfeer van vreugde en euforie door deze positieve ontwikkeling. Zal dat navolging hebben naar de landelijke politiek of is hier sprake gewone verkiezingsretoriek? Dat zal de tijd nog leren.
Trending topic
Op social media was dit evenement binnen de Marokkaanse Nederlandse gemeenschap een trending topic. Dat men zeer te spreken was over de organisatie van dit festival en het verloop van het feest, kon je zien aan de stortvloed van ‘likes’ en ‘shares’ van foto’s van het evenement en uitzinnige berichten hierover op Facebook. Achter het succes van het festival staat voornamelijk een man: Rachid Benhammou. Zijn lef, durf en vooruitziende blik op dit succes verdient alle lof en waardering.