Adra Ghedu
Rachida Dati, een voormalig minister van Justitie in Frankrijk, tegenwoordig Europarlementariër, lobbyt in het Europees Parlement voor uitwisseling van persoonlijke gegevens tussen Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, en Marokko. Dat blijkt uit een bericht dat in augustus 2018 verscheen op de website van het Europees Parlement.
Volgens de 53-jarige Franse politica is Marokko een strategische en belangrijke partner van Europa in de strijd tegen het islamitisch terrorisme. Marokko boekt volgens haar groot succes in deze strijd door het aantal ontmantelde terroristische cellen in Marokko de afgelopen jaren.
Marokkaanse staatsmedia laten geregeld beelden zien van het ontmantelen van terroristische cellen door Marokkaanse veiligheidsdiensten. Critici van het Marokkaanse regime zien deze ontmantelingsacties als in scene gezette acties van de Marokkaanse geheime diensten om de politiestaat in Marokko in stand te houden en meer subsidie te krijgen van de Europese Unie.
Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko, werd op 16 mei 2003 getroffen door aanslagen waarbij 45 mensen om het leven kwamen. De voormalige Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri zei direct erna, vanuit zijn ballingschap in Frankrijk, dat deze aanslag “een binnenlands Marokkaans iets is”. Deze woorden van de ex-minister kunnen betekenen dat de aanslagplegers een echt product van Marokko zijn en of dat de aanslag het werk is van de Marokkaanse geheime dienst. Driss Basri was als minister van Binnenlandse Zaken 20 jaar lang bevelhebber van de geheime dienst La Direction de la Surveillance du Territoire DST tijdens het bewind van Hassan II in Marokko.
Rachida Dati liet zich niet horen over de recentelijke en structurele schendingen van de mensenrechten door Marokkaanse autoriteiten tijdens de Rif-volksbeweging in het Rif-gebied. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch rapporteren mensenrechtenschendingen in Marokko, na de veroordeling van de leiders van Rif-volksbeweging schreef Amnesty International in haar rapport van 28 juni 2018: ,,Er werd echter geen enkel bewijs geleverd van een strafbaar feit”.
Rachida Dati is niet van onbesproken gedrag, in 2009 kreeg zij een dochtertje, Zohra, van wie zij de naam van de vader niet bekend wilde maken. Later probeert zij de Franse tycoon Dominique Desseigne (68) onder dwang een DNA-test te laten afnemen, om te bewijzen dat hij de vader is van haar dochtertje. Tegen Le Monde verklaarde Desseigne: ‘Ik had inderdaad een avontuurtje met mevrouw Dati, maar ik was niet de enige. Daarom weet ik niet of ik de vader ben.’
In 2013 wilde de Vlaamse cameraman en journalist Nick Resmann in het Europees Parlement in Straatsburg foto’s nemen van Dati, toen zij dat zag en hem benaderde moest zijn camera er bijna aan geloven. De politica slingerde allerlei verwijten naar z’n hoofd, “Jullie zijn nog altijd even dwaas”, zei de Europarlementariër kwaad. Waarom Dati uithaalde naar de Vlaming is onbekend. De Franse nieuwssite Le Point meldt dat de politica hem mogelijk verwart met een journalist van Petit Journal van Canal+, die in het verleden meermaals de draak met haar stak.
Dati werd onder president Nicolas Sarkozy benoemd tot minister van Justitie, maar nam kort daarna ontslag en werd UMP-kandidaat voor de Europese parlementsverkiezingen. Dati zit in het Europees Parlement voor de Fractie van de Europese Volkspartij (Christendemocraten). De Europarlementariër Dati zit in onder andere in de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement.
Dati werd in 1965 in Frankrijk geboren als kind van een Marokkaanse vader en een Algerijnse moeder. Zij werd in 2010 door de Marokkaanse koning Mohammed VI onderscheiden en kreeg het lintje ‘Orde van Sharifis Alaouieten’, net als de huidige Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in 2007.
De Europarlementariër Dati becommentarieerde de troonrede van Mohamed VI van 29 juli 2018 als volgt “Meer dan ooit springt zijne majesteit Koning Mohammed VI eruit als de beste verdediger van de eenheid van het Koninkrijk, en een echte beschermer van de Marokkaanse bevolking”.