De regio Ghardaia in het midden van Algerije, ongeveer 600 km ten zuiden van de hoofdstad Algiers, kent de laatste weken een geweldsexplosie tussen twee rivaliserende bevolkingsgroepen. Dit grondgebied is van oorsprong van de Mozabieten en staat bekend om zijn rijke gas- en olievelden. Deze Amazigh bevolking is aanhanger van het Ibadisme, een pacifistische stroming binnen de Islam. Zij worden aangevallen door de soennitische groepering van Arabische afkomst. Deze laatste is ten tijde van president Boumediene neergestreken in deze regio.

Getuigenis
De France nieuwszender France 24 meldde dat tijdens deze onlusten in de voorbije dagen 2 doden te betreuren zijn geweest en ook nog eens meer dan 50 gewonden zijn geraakt. Bij de aanvallen zijn steekwapens gebruikt en is met stenen gegooid, verder is door heel Gharadia brand gesticht en zijn vernielingen aangericht. De woordvoerder van de Mozabieten, Kamal Eddine Fekhar, zei in een interview voor France 24: ‘De Mozabieten is een vreedzaam volk, dat bekend staat om hun ondernemerschap en koopmanschap. Zij hebben ook een specifiek cultureel en religieus achtergrond.’ Dat is volgens Fekhar de enige reden die hij kan bedenken waarom ‘het regime bandieten en terroristen gebuikt om hun huizen en winkels hebben aan te vallen. Deze criminelen wisten ook moskeeën en begraafplaatsen van de Mozabieten te vernielen. Deze aanvallen zijn gepland in samenspraak met de politie en worden gepleegd in hun bijzijn.’ Kamal Eddine Fekhar getuigt ook in het interview dat ‘geen enkel lid van Arabische groepering is gearresteerd. Dat verklaart de intentie van het Algerijnse regime, die de komende tijd duidelijk zal worden.

Uitroeiing
Algemeen is bekend dat de regio erg rijk is aan gas- en olievelden. Het bevat zelfs een van de grootste gasreservoirs ter wereld. Vooralsnog lijkt dit geen motief voor het geweld, aangezien de Algerijnse staat volledig de controle heeft over deze velden. Voor het Algerijnse regime, dat steeds meer extremistische opvattingen op na houd, is het vooral een doorn in het oog dat er culturele en religieuze diversiteit in het land bestaat. Onder invloed van het Wahabisme voert dit regime een racistisch beleid tegen alles wat niet Arabisch-soennitisch is. Het doel is uitroeiing van alles wat niet in dit plaatje past. De strijd die de Kabyliërs al decennia voeren voor behoud van hun Amazigh identiteit is minstens van hetzelfde kaliber als wat de Mozabieten nu ondergaan. De Mozabieten zijn in dit geval niet alleen Amazigh, maar ook Ibadieten en zijn van aantal ook nog eens een stuk kleiner. Het Algerijnse regime is uit op een regelrechte etnische zuivering.

Partijdigheid
In de onlusten die nu al paar weken duren, is steeds meer bewijs te vinden waarin het Algerijnse regime uitdrukkelijk partij kiest voor de soennitische bevolkingsgroep. Er zijn tientallen videobeelden op Youtube opgedoken waarin politiediensten en ordetroepen in de kamp van de soennieten zijn te vinden tijdens aanvallen. Deze zijn meestal gericht tegen huizen of winkels van Mozab burgers. De politie treedt op alleen tegen de Mozabieten als deze zich verzetten. De soennieten mogen in het bijzijn van de ordetroepen ongehinderd mensen van de tegenpartij aanvallen en hun eigendommen plunderen, vernielen en in brand steken.