In een radio-interview over de identiteit van Marokko gaf de directrice van de nieuwsafdeling van 2M, Samira Sitail, aan dat Marokko geen Arabisch land is. Volgens de mediapersoonlijkheid is Marokko Maghrebijns (Noord-Afrikaans) en Amazigh van origine. Samira Sitail voegde hieraan toe: ‘We moeten trots zijn op onze wortels en oorsprong. En we moeten stoppen met het voeren van nutteloze debatten’.
Carrière
Samira Sitail is de dochter van een Marokkaanse gastarbeider die na de onafhankelijkheid emigreerde naar Marseille te Frankrijk . Samira Sitail groeide op in Parijs en is afgestudeerd in de Engelse taal en letterkunde. Hierna heeft ze enkele trainingen gevolgd in het Franse medialandschap. Samira Sitail besloot op 22 jarige leeftijd definitief terug te keren naar Marokko en stage te lopen bij de Marokkaanse mediaorganisatie SNTR. Hierna heeft Samira Sitail verschillende functies bekleed bij 2M om uiteindelijk de functie “ directrice van de nieuwsafdeling” zich eigen te maken. Zij is getrouwd met de Marokkaanse ambassadeur, Samir Addahre, die woonachtig is in België. Samira Sitail heeft er echter voor gekozen om in Marokko te blijven wonen. Ook haar broer bekleed een topfunctie binnen de media. Abderazzak Sitail neemt zich de rol van voorzitter aan in de raad van bestuur van ‘Les Afriques’. Het tijdschrift dat zich bezighoud met economische actualiteiten in Afrika.
Spanningen met Islamisten
Dit is niet de eerste keer dat Samira Sitail een opvallende uitspraak doet. In het verleden hield Samira Sitail de oppositiepartij Parti Justice et du Développement (PJD) verantwoordelijk voor de aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003. Bij deze aanslagen vielen er 33 onschuldige slachtoffers. Na de aanslagen werden er 2000 extremisten gearresteerden en volgden er 1200 rechtszaken. Na de volksbeweging van 2011 in Marokko kwam de PJD aan de macht en presenteerde de minister van Communicatie zijn hervormingsplannen voor 2M. Samira Sitail en de seculiere lobby protesteerden tegen deze plannen. Zij gaven aan dat de plannen, die als strekking Arabisatie en religieuze introductie hadden, zorgden voor afbraak van de zender 2M.
Wat zegt de grondwet?
In de Marokkaanse grondwet die in juli 2011 is aangenomen wordt echter niet vermeld dat Marokko een Arabische staat is. Zo is de term ‘Arabische Maghreb’, die voorheen in de grondwet stond, gewijzigd. Daarmee behoort Marokko nu, volgens de grondwet, tot ‘De grote Maghreb’. Verder staat in de grondwet dat Marokko een ‘soevereine moslimstaat is en dat deze Arabisch-islamitische, Amazigh en de Sahara-Hassani componenten heeft. Deze worden verrijkt door Afrikaanse, Andalusische, Hebreeuwse en mediterrane invloeden. Tevens wordt voor het eerst in Noord-Afrika het Tamazight als officiële taal genoemd. Dit zou wel in afwachting van een organieke wet zijn die de positie van het Tamazight zou regulieren. Een wet die er niet is voor de andere officiële taal, het Arabisch.