Fátima Abdellaoui

Meer dan 6000 mensen zonder papieren uit de Maghreb zijn dit jaar geïdentificeerd aan de Spaanse kusten, ze worden gedwongen door werkloosheid en repressie in eigen land.

Vorige week verscheen er een video die rond circuleerde en de de Marokkaanse samenleving erg bezig hield. Verschillende jongeren werden op een strand in Tangier gezien. Al snel werd bekend dat ze van plan waren om naar Sidi Kankouch te gaan en 14 kilometer van de stad werden uitgenodigd om met een speedboot te reizen naar Spanje. In de video is te zien hoe tientallen Marokkanen richting Tarifa varen. Dagen later verscheen er een andere video. Hierin kon je ook vrouwen en kinderen zien. De scènes doen denken aan de beelden die in 2001 en 2002 opdoken.

De woordvoerder van de regering van Marokko, Mustafa el Jalfi, speelde de impact van deze opnames donderdag af en ontkende dat ze hebben geresulteerd in meer pogingen van Marokkanen om naar Europa te emigreren. Frontex, de grenscontrole agentschap van de EU, zei dat het aantal immigranten de kust van Spanje bereikte in 2017 vanuit Noord-Afrika 22.900 was. Van hen was bijna 40% Algerijn en Marokkaan. Het laatste rapport van de Spaanse regering, de laatste dag 15 gepubliceerd, zegt dat tot nu toe dit jaar de Spaanse kusten 33.215 illegale migranten hebben bereikt. Bronnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben EL PAÍS laten weten dat van deze, 6.433 Marokkanen zijn.
In een van de video’s die voor opschudding zorgde, werden drie Rif-activisten in augustus door Koning Mohamed VI in het midden van de zee aangeklaagd, op een kleine boot. Onder andere liederen zongen ze: “Dood met waardigheid, in plaats van vernederd te leven”, aldus het persbureau van Efe. Het woord harraga (zonder papieren, in het Marokkaanse Arabische dialect) zweeft weer in de cafés, in de medina en natuurlijk op internet. Eind augustus 2017 verscheen er een pagina op Facebook waarin er werd aangeboden om voor 7.000 dirhams (635 euro) de straat van Gibraltar over te steken. De jonge mensen van Nador, een grensplaats met Melilla, weergalmden die pagina.
Een columnist voor de Arabische krant Al Alam schreef afgelopen dinsdag: “Onze regering bekijkt het probleem van illegale migratie vanuit een politieperspectief en gebruikt het om de balans van haar betrekkingen met de Europese Unie in evenwicht te brengen, ongeacht de humanitaire en sociale effecten van deze video’s en tragische scènes in die de gevoelige snaar van de Marokkanen raken. ”

“Een bepalende oorzaak van deze exodus was de repressie op de protesten in Al Hoceima”, zegt het lid van een NGO die werkt met migranten.

Spanje en Marokko ondertekenden in 1992 een terugkeerovereenkomst die in 2012 van kracht werd. Hoeveel van die 6.433 migranten zijn teruggekeerd? “Velen”, reageert een politiebron zonder verdere details. Een lid van een NGO, die er de voorkeur aan geeft om de anonimiteit te bewaren, geeft aan dat het idee in het Maghrebijnse land de overhand heeft dat de Spaanse autoriteiten niet veel caravans terugbrengen. “Al enkele maanden zien we het massale vertrek van Marokkanen. Degenen onder ons die in het veld werken, weten dit omdat de Sub-Saharanen ons dat zelf vertellen. Ze vertellen ons dat terwijl ze worden vastgehouden, de Koninklijke Marine de Marokkanen vrijlaat “, zegt hij.

Over de mogelijke oorzaken van de uittocht zijn er verschillende hypotheses. Mohamed VI wijdde het grootste deel van zijn laatste toespraak aan het probleem van de jeugdwerkloosheid op 20 augustus: “Het is niet redelijk dat een op de vier jongeren werkloos is, ondanks het niveau van economische ontwikkeling dat ze doorgaans kennen. Marokko. (…) We moeten hen concrete dingen aanbieden, in onderwijs, in werk en in gezondheid, enz. Maar in de eerste plaats moeten we de deuren van vertrouwen en hoop in de toekomst openstellen voor jonge mensen. ‘

Militaire dienst
Diezelfde dag heeft het Koninklijk Paleis een verklaring uitgegeven waarin de terugkeer naar de verplichte militaire dienst wordt aangekondigd, die sinds 2006 is opgeschort, voor alle mannen en vrouwen tussen 19 en 25 jaar. Het werd goedgekeurd door de wet en het parlementaire debat, dat wordt verwacht voor de komende paar dagen, was slechts een formaliteit. Het initiatief van het paleis heeft niet echt een golf van enthousiasme bij de jeugd gewekt. “Dat is de druppel die het glas vult”, zegt een jongeman die zijn naam liever niet vermeldt. “Maar de waarheid is dat de werkloosheid erg hoog is, de prijzen van voedsel en brandstof stijgen en de lonen erg laag blijven.”
“Een bepalende en belangrijkste oorzaak in deze exodus,” zegt een ander lid van een NGO, “is de repressie van de protesten in Al Hoceima. Ten eerste omdat veel van degenen die vertrekken dit uit de Rif doen, het zijn Rifijnen die al hun hoop op een beter leven in duigen zien valleb. En ten tweede, omdat de brutale onderdrukking van deze protesten een heel duidelijke boodschap aan de rest van het land heeft.

En ten tweede, omdat de brutale onderdrukking van deze protesten een heel duidelijke boodschap aan de rest van het land heeft gezonden. Als je een 14-jarige jongen in de gevangenis stopt, omdat hij de straat op is gegaan om te protesteren, laat je jonge mensen achter zonder uitweg. “