Is de huidige Marokkaanse vlag de staatsvlag van het land of de vlag van de regerende dynastie, de Alawieten? Hoe is deze vlag tot stand gekomen en wie heeft hem ontworpen?

Door de tijd heen heersen verschillende dynastieën over Marokko, soms tegelijkertijd. Iedere dynastie had de macht over zijn eigen gebied en waren verwikkeld in oorlogen onderling. De Idrisiden-, Almohaden- en Saadi-dynastie zijn voorbeelden van dynastieën die over Marokko heersten en allemaal een eigen vlag hadden.

De vlag van de Alawieten-dynastie was vanaf 1666 tot en met 1915 in zijn geheel rood. De Sultan Youssef Alaoui bracht een decreet uit op 17 november 1915 om die vlag aan te passen. Hoewel dit decreet aangeeft dat de beslissing om de vlag te veranderen wordt beschouwd als een beslissing van de Sultan, is het de resident-generaal van Frankrijk in Marokko — onder het Franse protectoraat (1912–1956) — generaal Hubert Lyautey, die had gevraagd om de vlag met een wettekst te veranderen.

Lyautey hield vergaderingen met Kaddour Benghabrit (ofwel Abdelkader Ben Ghabrit), deze laatste wordt beschouwd als de eerste die tijd aan de decreten van de Sultan wijdde en degene die nieuw leven heeft geblazen in verschillende tradities van het protocol en de Makhzen-kanselarij.

1 GWykq u7019a19tro8JuMQ

Tweede van rechts (op de stoel) generaal Hubert Lyautey, achter hem (staand) Kaddour Benghabrit

Kaddour Benghabrit is in 1868 te Sidi Bel Abbès in Algerije geboren en stierf in 1954 in Parijs. Hij was een Algerijnse ambtenaar aan de Quai d’Orsay. Hij bekleedde verschillende functies in het kabinet van Sultan Abdelafid Alaoui (1876–1937). De Sultan Youssef Alaoui (1881–1927) benoemde hem tot president van het protocol van het koninklijk paleis. Benghabrit werkte voor in totaal drie koningen, van 1907 tot het midden van de jaren 50. Hij bleef trouw aan de instructies van de Franse “beschermer”, namelijk het handhaven van de tradities van de Makhzen en het weven van een meer rigoureus en modern bestuur, meer georganiseerd met een modernistisch karakter dat voorouderlijke tradities bewaart

Benghabrit speelde een belangrijke rol bij de vaststelling van de Marokkaanse vlag
Oorspronkelijk volledig rood werd in 1915 aan dit historische embleem van de Alaoui-dynastie -sinds de 17e eeuw aan de macht- een groen pentagram toegevoegd, om het te onderscheiden van de kleuren die gebruikt worden door de Franse marine. Er wordt gezegd dat het Benghabrit was die de kleurkeuze maakte, hij werd geïnspireerd door het woord Marokko en zijn oorsprong Marrakech. Hij had dus gekozen voor de rode kleur. Van de ster wordt er ook gezegd dat hij de groene kleur heeft gekozen die verwijst naar de groene palmbomen van Marrakech. En de vijf punten van de ster die volgens sommigen de vijf pijlers van de islam vertegenwoordigen.

1 BsBkncr4vFKzJYADgciKgQ

Een Franse militair maakte de muziek van het Marokkaanse volkslied

De muziek van het Marokkaanse volkslied was het idee van de Franse generaal Lyautey en hij riep kapitein Léo Morgan, het hoofd van het militair muziekensemble van de erewacht tijdens de Franse protectoraat in Marokko, naar zijn kantoor en vroeg hem om na te denken over een volkslied dat gebruikt zal worden bij nationale evenementen en tijdens het ontvangen van politieke en militaire personen. De volgende dag kwam Léo met zijn band optreden en ze begonnen een muziekstuk te spelen dat een nationale melodie zal worden.

De muziek van het Marokkaanse volkslied werd uitgebracht tijdens het bewind van Youssef Alaoui. Het was een melodie zonder tekst. Het werd slechts een eerbetoon aan de koninklijke sultan, een melodie zonder woorden die bekend was als de Sharif hymne. De componist van de hymne, Léo Morgan, werd uitgenodigd voor een gesprek met de Sultan

1 pCVQsUwtjzK80BFVPRz6EA

Morgan werd ontvangen door koning Mohammed V na het einde van zijn functie als hoofd van de erewacht en tijdens deze ontmoeting prees de koning Morgan die naar Frankrijk terugkeerde en Marokko bleef bezoeken als toerist tot aan zijn dood in 1984 in Frankrijk.

Het muziekstukje van Morgan bleef men gebruiken zonder tekst, het werd door het paleis aangenomen als een volkslied dat afgespeeld wordt op nationale evenementen en koninklijke bezoeken.

Er werden veel pogingen gedaan om het muziekstuk van Morgan te vervangen door een Marokkaans, maar Hassan II weigerde voortdurend. Hij stuurde Morgan felicitaties voordat hij besloot in 1969 om een tekst aan het muziekstukje toe te voegen.

In 1969 kondigde het Marokkaanse ministerie van cultuur een wedstrijd voor dichters aan voor de tekst van het volkslied. Koning Hassan II besloot om persoonlijk toezicht te houden op de resultaten van de wedstrijd en hij heeft gekozen als tekst voor het volkslied voor een Arabisch gedicht geschreven door Ali Squalli Houssaini (1932–2018). De directe aanleiding voor het toevoegen van de tekst aan het volkslied is de kwalificatie van Marokko voor het wereldkampioenschap voetbal in Mexico in 1970.

De tekst en de muziekpartituur zijn in 2005 officieel vastgesteld tijdens het bewind van koning Mohammed VI met een wetsartikel.

Amazigh Informatie Centrum