Lokale autoriteiten in Casablanca weigerden een klein meisje genaamd “Silya” te registreren, een naam van Amazigh (Berber).

Brahim El Abdeloui, de vader van het kind, heeft de naam van de burgerlijke stand voorgesteld op 28 februari in het district Sidi Moumen in Salam District 2.

Ambtenaren op het kantoor vertelden aan El Abdeloui dat de naam niet voorkomt in de lijst met geautoriseerde namen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Advocaat en activist Ahmed Arhmouch zei dat hij een klacht van El Abdeloui ontving over het incident.

“De officieren vertelden de familie dat de naam niet is opgenomen in de lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die dateert uit de jaren 1990,” zei Arhmouch in een exclusief interview met Morocco World News.

“De gekozen functionarissen bij de Commissie voor de burgerlijke stand hebben gehandeld tegen de ministeriële notities die in 2014 door het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgegeven,” voegde Arhmouch toe.

“De officiële notities geven Marokkaanse families het recht om Amazigh-namen te gebruiken zolang ze de nationale grondslagen van het koninkrijk respecteren,” zei de Marokkaanse advocaat.

Dit is niet de eerste keer dat autoriteiten weigeren een pasgeboren baby met een Amazigh-naam te registreren.

Sinds de officiële publicatie van Tamazight (Berberse taal) in de grondwet van 2011 zijn 50 Amazigh-namen verboden , volgens Maghreb Voices.

De Hoge Commissie voor de burgerlijke stand heeft bevestigd dat Marokkanen in 2014 de namen van hun kinderen mogen kiezen . De namen mogen echter geen inbreuk maken op de moraal of de openbare orde.

De commissie maakt geen onderscheid tussen Arabische, Amazigh, Hassani of Hebreeuwse namen, in overeenstemming met de bepalingen van de wet met betrekking tot de burgerlijke staat.

Ondanks de wettelijke bepalingen worden veel Marokkaanse ouders nog steeds geconfronteerd met complicaties.

Arhmouch schreef een open brief over de recente zaak aan het Marokkaanse regeringshoofd Saadeddine El Othmani , evenals de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, en de staatssecretaris, Mustapha Ramid .

Arhmouch vroeg om “onmiddellijke interventie om de familie El Abdeloui het recht te geven hun dochter Silya te noemen.”

Hij riep ook op “alle racistische juridische procedures in de Marokkaanse overheidsdiensten te annuleren.”

Arhmouch vroeg de regering zich te houden aan de internationale mensenrechtenverdragen en racisme te bestrijden.

Marokko heeft sinds 2010 meerdere internationale VN-overeenkomsten over mensenrechten ter bestrijding van racisme ondertekend.