“Breng geen Marokkaan mee van daar hé.” Dat kreeg een vrouw op de dienst Bevolking in Aalst te horen toen ze om haar reispas voor Marokko ging. Ze diende klacht in bij het Meldpunt Discriminatie, dat contact zal opnemen met het diensthoofd van de ambtenaar. Bevoegd schepen Mia De Brouwer (N-VA) reageert verontwaardigd op de uitspraken van het personeelslid van de stad. “Dit is tegen alle deontologische regels”, zegt ze.

Het hele incident begon met een spraakverwarring. “Ik zei aan het loket dat ik mijn reispas mocht komen afhalen”, zegt de vrouw. “‘Ok, ik ga u juist nog even afschrijven’, antwoordde de ambtenaar. Dat begreep ik niet goed. ‘Awel ja schrijven dat je erom gekomen bent… Niet uithuwelijken hé, dat doen ze in die moslimlanden wel.’ Waarop ik zei dat ik niet om die reden naar daar ging. ‘Ik zeg dat maar, weet niet naar welk land je gaat natuurlijk.’ Ik vertelde hem dat ik naar Marokko reisde. ‘Dat wilt nu ook lukken!’, lachte hij. ‘Allez, goeie reis en behouden terugkomst. En breng er geen mee hé, er zitten er hier al genoeg!'”, aldus de vrouw die een reispas wou afhalen in Aalst. Ze postte de conversatie op Facebook en hing er ‘#welkominaalst #ambtenaardienstbevolking #nietinmijnnaam #dailyracism’ aan vast.

Meldpunt Discriminatie
De vrouw stapte ook naar het Meldpunt Discriminatie. Daar kan je discriminatie melden, zowel voor jezelf als voor anderen. “Jaarlijks komen er bij ons een 40-tal meldingen binnen vanuit de ruime regio van Aalst. Dat beperkt zich niet louter tot Aalst, maar klachten komen ook uit Affligem, Ninove of Geraardsbergen. Tegenwoordig zien we een lichte stijging van het aantal klachten voor discriminatie omwille van een handicap”, klinkt het daar.

Onderzoek
De stad zal het gedrag van de ambtenaar op de dienst Bevolking onderzoeken. “Ik heb al reactie gekregen van het Meldpunt Discriminatie en de klacht wordt doorgespeeld aan het diensthoofd. Ze zullen mij op de hoogte houden met hoe ze het verder afhandelen”, zegt de vrouw die klacht indiende. De schepen van Bevolking, Mia De Brouwer (N-VA), is alleszins niet gelukkig met wat er is gebeurd. “Dit kan echt niet, het is tegen alle deontologische regels”, zegt de schepen. “We onderzoeken wat er juist gebeurd is”, zegt ze.