In het Tropenmuseum te Amsterdam is er een collectie Berberse sieraden te bezichtigen in de vaste tentoonstelling “West-Azië en Noord-Afrika”. Deze sieraden dateren uit de periode 1900-1940 en komen vooral uit de zuidelijke regio’s van het Atlasgebergte, ook wel gekend als de Anti-Atlas.

De Berbers of Imazighen (‘Vrije mensen’; meervoud van Amazigh) vormen de oorspronkelijke bevolking van Noord-Afrika. Ze spreken aan elkaar verwante talen en delen een gemeenschappelijk cultureel erfgoed. De meeste Berbers zijn tegenwoordig gevestigd in Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mali, Mauritanië en Niger.

De ontwikkeling van de Berber of Amazigh-cultuur heeft zich grotendeels in Marokko voltrokken, door het hoge percentage (ca. 50%) Imazighen dat er woont. De vrouwen spelen een belangrijke rol in de publieke Amazigh-cultuur. Zij houden hun culturele identiteit in leven door middel van verschillende kunstuitingen. Berbervrouwen zijn onder andere befaamd om het a capella zingen van Berberse liederen (Izran) en het handwerk dat ze verrichten. Meer bepaald, handgemaakte tapijten, keramiek en zilveren sieraden. In de openlijke identiteitsexpressie van deze vrouwen spelen sieraden een belangrijke rol. De Amazigh-mannen daarentegen dragen weinig sieraden, met uitzondering van ringen en, in moderne tijden, horloges. Het dragen hiervan is meer functioneel van aard. Er worden magische krachten aan toegeschreven, waardoor de emotionele waarde van het sieraad toeneemt.

Lees verder op
Alartemag.be
Tekst: Radia Assou
Sieraden Marokko: collectie Tropenmuseum
Fotografie: Irene de Groot