Het bestaat echt: verpaupering en ‘sloppenwijken’ in Nederland (Foto: ANP)
Het aantal huurders dat na aftrek van hun woonlasten onder de armoedegrens komt neemt toe. Die verwachting spreekt de Woonbond donderdag uit op basis van een rapport van onderzoeksbureau Rigo.

Op dit moment heeft 28 procent van de huurders onvoldoende financiële middelen voor de noodzakelijke uitgaven, aldus de onderzoekers.

De huren mogen sinds harder stijgen dan alleen de inflatie. Het aantal huurders dat de komende drie jaar onder de armoedegrens komt, zou daardoor stijgen tot 850 duizend. Stijgen de energieprijzen tot 2017 als verwacht, dan loopt dit aantal volgens het onderzoek verder op naar 891 duizend euro. Dat is 35 procent van de huurders in de gereguleerde sector, die voornamelijk bestaat uit corporatiewoningen.

De huurtoeslag is volgens de onderzoekers niet hoog genoeg om de koopkrachtdaling te compenseren. Huurders met recht op de toeslag gaan er tot 2017 gemiddeld elf euro per maand op achteruit door de huurverhoging. Inclusief stijgende energieprijzen moeten huurders tussen 2012 en 2017 gemiddeld 42 euro per maand meer aan woonlasten betalen.

De Woonbond vindt op basis van de cijfers dat het kabinet het huidige huurbeleid moet aanpassen. “Om armoede onder huurders te beheersen is verbetering van de huurtoeslag, gerichte energiebesparing en vooral een gematigd huurbeleid nodig”, zegt directeur Ronald Paping in een verklaring.

Door: Novum