In een recent verschenen verklaring van Amnesty International staat dat Marokko de mensenrechten moet implementeren mbt geslachtsgemeenschap. Amnesty ziet dat wederzijdse instemming als kern gezien moet worden voor seksuele gemeenschap. Hiermee zou gedwongen seksuele gemeenschap ook binnen het huwelijk strafbaar kunnen worden. De Marokkaanse minister, Mustapha Ramid (justitie en vrijheden), beschouwt het huwelijk als norm voor legale seksuele verhoudingen waardoor verkrachting binnen het instituut moeilijk te bewijzen is.
Definitie voor verkrachting ’te vaag’
De organisatie die symbool staat voor de naleving van de mensenrechten bestempelt tevens de definitie van verkrachting, zoals gebruikt in het strafrecht, als ’te vaag’. Het vraagt om een revisie hiervan met als uitgangspunt de internationale standaarden. Een herziening van de definitie en het strafrecht zal bijdragen aan de bevordering van persoonlijke vrijheden.
Nieuw beleidsnota
De verklaring van Amnesty komt in de vooravond van een politiek debat en stemming over een nieuw beleidsnota mbt geweld tegen vrouwen. Marokkaanse beleidsmakers hebben afgelopen april een concept hiervoor een beleidsnota opgesteld. Het concept staat bekend onder de naam project 13-103 en heeft jaren op zich laten wachten.
Gemeenschap buiten het huwelijk
De verwachting van Amnesty om ‘toestemming’ als criterium voor geslachtsgemeenschap te hanteren zou betekenen dat ook gemeenschap buiten het huwelijk legaal moet zijn. Dit is in strijd met het huidige beleid dat dit criminaliseert. In Marokko is seksuele gemeenschap buiten het huwelijk verboden omdat deze volgens de wet is met de openbare zeden en de Islamitische waarden van het land. De straf die hier op staat, is een gevangenisstraf van 1 tot 3 maanden en een geldboete van maximaal 20.000 dirhams (omgerekend 1.800 euro).
In het jaar 2013 bracht Amnesty International eerder rapport uit over project 13-103. Human Rights Watch maakte in februari van dit jaar haar zorgen al kenbaar in een open brief aan dezelfde minister en de minister van solidariteit.