Human Rights Watch heeft de Algerijnse autoriteiten opgeroepen om de vreedzame activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en de rechten op vrije meningsuiting en vergadering van alle Algerijnen te respecteren.

“Deze golf van arrestaties lijkt deel uit te maken van een patroon van proberen de oppositie tegen de interim-heersers van Algerije te verzwakken en hun vastberadenheid om presidentsverkiezingen te houden op 12 december”, zei donderdag Sarah Leah Whitson, HRW-directeur voor de MENA-regio.

Een populaire protestbeweging startte in februari om zich te verzetten tegen het plan van president Abdelaziz Bouteflika om een ​​vijfde termijn te zoeken, en heeft zijn dynamiek behouden met enorme demonstraties elke vrijdag waarin wordt opgeroepen de bestaande regering af te zetten en een meer pluralistisch en inclusief kader voor te bereiden op vrije verkiezingen.

De autoriteiten tolereerden aanvankelijk de protesten, maar begonnen in juni groepen van demonstranten te arresteren, waaronder minstens 40 voor het zwaaien met de Amazigh-vlag, een symbool van die etnische groep die tot dan toe was getolereerd.

Volgens HRW heeft het Algerijnse regime enkele prominente Hirak-figuren vervolgd, zoals Lakhdar Bouregga, een veteraan in de onafhankelijkheidsoorlog van Algerije, die in juni is begonnen en het optreden sinds september heeft geïntensiveerd.

De autoriteiten hebben aanklachten ingediend tegen de leiders van de beweging, zoals het bedreigen van de staatsveiligheid, nationale eenheid en territoriale integriteit, oproepen tot een illegale bijeenkomst en het ondermijnen van het legermoraal. Ten minste 13 van deze leiders zitten in voorlopige hechtenis, terwijl anderen in afwachting van hun proces vrij zijn.

Sinds het aftreden van Bouteflika is een van zijn aangestelden, Ahmed Gaid Salah, 79, de stafchef van het leger en vice-minister van Defensie, alom beschouwd als de belangrijkste besluitvormer en feitelijk heerser van Algerije.

De Algerijnse autoriteiten richtten zich ook op journalisten, waardoor de repressie escaleerde terwijl het land zich opmaakte voor controversiële presidentsverkiezingen.