Ongeveer 96% van de Marokkaanse werknemers heeft toegegeven dat ze last hebben van stress gerelateerd aan hun werk en dagelijks leven. Mercer , ’s werelds grootste adviesbureau voor human resources, publiceerde onlangs de resultaten van zijn onderzoek naar de perceptie van werk in Marokko.

De belangrijkste oorzaak van stress is volgens het rapport het gebrek aan sociale zekerheid . Ongeveer 82% van de werknemers verklaarde dat toegang tot goede zorgverzekeringsprogramma ’s cruciaal is. 45% van de werknemers vertrouwt echter op openbare gezondheidsdiensten voor medische behandeling.

Financiële zekerheid is ook belangrijk. Ongeveer 84% van de werknemers zei dat een pensioenplan noodzakelijk is en 66% zou van baan willen veranderen voor een beter salaris . Inkomen is de belangrijkste reden om te besluiten in dezelfde stad te blijven of elders naar kansen te zoeken voor 43% van de werknemers.

De belangrijkste steden waar Marokkanen wonen om betere banen te zoeken, zijn Casablanca , Rabat en Tanger .

De studie onthulde ook de angst van Marokkaanse werknemers voor kunstmatige intelligentie (AI) . Ongeveer 28% van de werknemers is van mening dat AI een negatieve invloed op hun werk zal hebben en de helft van hun taken binnen vijf jaar zal kunnen uitvoeren. Bovendien is 39% van de werknemers bang hun baan te verliezen in de komende vijf jaar.

Het rapport van Mercer gaf verschillende suggesties voor werkgevers om hun werknemers te behouden. Volgens het rapport moeten werkgevers luisteren naar de eisen van hun werknemers om getalenteerde professionals aan te trekken en te behouden. Ze moeten ook menselijke vaardigheden prioriteit geven boven AI om een ​​concurrentievoordeel te hebben.

Ten slotte moeten ondernemers nieuwe manieren van werken aannemen en zorgen voor flexibiliteit en innovatie om een ​​positieve en motiverende sfeer voor werknemers op te bouwen.